עיצוב בר קיימא- 'בל תשחית' בעיצוב הבית
- טלי גולד
- 14 בספט׳ 2020
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 2 בנוב׳ 2020
עיצוב בר קיימא הוא השקפת עולם ודרך חיים בה אנו לוקחים אחריות אישית לא רק כלפינו אלא גם כלפי הסביבה וכדור הארץ וכך נוכל לזכות בחיים טובים בריאים וארוכים יותר.
תפיסת העולם בעיצוב בר קיימא , מוכרת גם בשמות: עיצוב ירוק, עיצוב מקיים, עיצוב אקולוגי , סביבתי ועוד.
לפי תפיסה זו אנחנו שומרים על כדור הארץ ועל המשאבים שבו וממזערים את הזיהום הסביבתי שנגרם כתוצאה מייצור.
( דברים כ י"ט) ""כי תצור אל עיר... לא תשחית את עצה לנדוח עליו גרזן, כי ממנו תאכל ואותו לא
טעם המצווה ,הוא שהשחתה ,היא קלקול העולם והפיכתו למקום פחות טוב, כפי שכותב ספר החינוך ( מצווה תקכט) ,שהוא כדי ללמד נפשנו לאהוב הטוב והתועלת ולהידבק בו, ומתוך כך תדבק בנו הטובה ונרחיק מכל דבר רע ומכל דבר השחתה, וזהו דרך החסידים ואנשי מעשה אוהבים שלום ושמחים בטוב הבריות ומקרבים אותן לתורה"
בל תשחית הוא כינוי לאיסור השחתת דבר שיש ממנו הנאה ותועלת לבני אדם.
כיצד ניישם את העקרונות לעיצוב בר קיימא, בהלבשת הבית?
אנחנו נעדיף שימוש בחומרים טבעיים ,חומרים מתכלים ,חומרים שניתנים למחזור, למשל: עץ, כותנה, קרטון, בטון, אריחים מפירוק והמון צמחיה.
נצרוך פריטים ,שמיוצרים לפי שיטות מסורתיות, עבודת יד ולא ייצור המוני.
שימוש בצבע יהיה בצבעים על בסיס מים ובעלי נדיפות נמוכה.
שימוש בעץ ממוחזר, ברהיטים ישנים, חידוש רהיטים ושדרוג רהיטים.
גוללו למטה כדי לראות תמונות של "לפני -ואחרי " של רהיטים וחפצים שעברו חידוש ושדרוג. וגלו את הסיפור המרתק שמסתתר מאחוריהם:
להום סטיילינג, משתפת אותנו בחשיבות התהליך:SCULLAמירי בלבלול בעלת בית הספר
"כהום סטייליסטית וכבעלת בית ספר להלבשת הבית ,אני מאמינה שכדי למקסם את החלל אנחנו חייבים להשתמש בקיים, להשתמש ברהיטים שקיימים בו." ומסבירה: "ראשית כל העלויות לכך ,לרוב, הן נמוכות יותר מקנייה של רהיטים וחפצים חדשים. שנית, לרהיטים ישנים ישנה היסטוריה ,ישנו סיפור. והם מכניסים חיים אל תוך הבית, רהיטים ישנים משרים אוירה חמימה ויוצרים תחושה שמישהו גר פה.
בנוסף ,ישנה תחושת סיפוק גדול מאוד לראות את תהליך השינוי. לקחת משהו שעוד רגע הולך להיזרק לפח ולהחיות אותו ולתת לו חיים חדשים".
בתמונה, מטבח שחודש בפרויקט התנדבותי לקהילה ע"י בוגרי בית הספר "סקולה" כפרויקט גמר.

צילום: בועז לביא.
וכך זה היה נראה לפני:

מאיה גל, מעצבת פנים ובוגרת המכינה לעיצוב .כיום ,היא אומנית בתחום חידוש הרהיטים, מספרת: " לפני כשנה וקצת נאלצתי לעזוב את הבית ששכרתי כ- 12 שנה. לקראת המעבר ידעתי שאצטרך ארון לאמבטיה. הארון שבתמונה, שכב אצלי במחסן במשך שנים רבות אך לא התאים לשמש כארון אמבטיה כי הוא גבוה מדי. כדי להתאים אותו לארון אמבטיה היה עלי לקחת את החלק העליון המקורי ,להפוך אותו לחלק התחתון ולבטל את המרווח בין שתי היחידות .כך התקבל ארון חדש."
"לפעמים כל מה שצריך הוא רק להביט לרהיט בעיניים וכל השאר כבר מגיע לבד... כך זה פועל אצלי לפחות"
כך נראה הארון לפני- שבור בחלקו, ישן וגבוה

צילום: מאיה גל.
חלקו העליון הפך לחלקו התחתון ושוחזרו בו חלקים חסרים

צילום: מאיה גל.
"הסיפוק בעבודתי הוא כה רב והוא על בסיס יומיומי" מוסיפה מאיה," המוטו שלי הוא לקחת את הישן, המרופט ולהפוך אותו לרהיט חדש, מיוחד ועכשווי מבחינה עיצובית. אני חושבת שרהיט בעל ערך סנטימנטלי שעובר חידוש יהיה פי כמה מיוחד מכל רהיט אחר, מה גם שאני יודעת שאת הרהיטים שאני מחדשת לא ימצאו באף חנות וזה יהיה
," מוסיפה מאיה.One of a kind piece.
הארון אמבטיה של מאיה גל ,היום, לאחר השיפוץ:

צילום: מאיה גל.
חידוש מנורת רצפה.
אמיר להב , הבעלים של פייברס חנות לפרטי וינטג' ואספנות .מתאר את תהליך חידוש מנורת הריצפה: "כפי שניתן לראות בתמונה, המנורה, במקור הייתה במצב רעוע ,למדי ונזקקה לליטוש, חיווט מחדש ויצירת חבקי פליז חדשים לאהילים. כמו כן צבעתי את האהילים והחלטתי להיפרד מאהיל הפליז הגדול כדי להוריד מהעומס. המתג שהיה על המוט הוחלף במתג דריכה רצפתי. אני סבור שזו מנורת רצפה ישראלית משנות החמישים שעוצבה בסגנון סטיל נובו "

צילום: גלריה אישתר.
כך המנורה נראית כיום.

צילום: אמיר להב.
המעצבת, שרון מגן אזולאי, בנתה ממכונת תפירה ישנה, שקיבלה בירושה וממזוודה שמצאה בשוק הפשפשים, קונסולה למבואת הכניסה בביתה.

צילום: שרון מגן אזולאי.
שי דהרי, מהמותג SHAYCLE יוצר רהיטים מחומרי גלם שהיו בתעשיה ועושה מהם שימוש חוזר
גישת העיצוב של שי רואה את היופי שבחוסר השלמות, כך שהפגמים והשחיקה של החומר מאפשרים לרהיטים לספר את הסיפור שלהם.מעבר לעובדה ששימוש חוזר של חומרים עושה טוב לעולם, העניין הזה מרתק בגלל התהליכים שהחומר סופג בעת הזדקנותו. חריצים ופגמים מוסיפים עומק יוצא דופן לרהיט.
חומר הגלם שלכאורה נראה שאין בו כל שימוש ובאיטיות אני חושף את כל היופי הנמצא מתחת לשכבות הלכלוך והבלאי. זה כמו לגלות יהלום מתוך סלע."
עיצוב: תמי שלוש. צילום: מיכל כהן.

SHAYCLE
עיצוב: תמי שלוש. צילום: מיכל כהן.

SHAYCLE
חידוש רהיטים באמצעות צביעה מחדש הינה פעולה פשוטה יחסית ואינה דורשת מיומנות מיוחדת ,בייחוד אם רוצים להשיג את מראה השאבי שיק. כמלבישת בתים, אני ממליצה ללקוחות שלי ולבני הבית ,בייחוד לילדים, להשתתף בתהליך הצביעה. זוהי חוויה משפחתית מהנה ובעלת ערך וסיפוק גדול. מקבלים רהיט חדש בתקציב קטן עם ערך גדול.
ספריה בחדר ילדים לאחר צביעה. סטיילינג וצילום: טלי גולד.

הספרייה כפי שנראתה לפני הצביעה.

צילום: טלי גולד.
עומרי פאלמאי ,הינו אומן ויוצר פריטי נוי מגזרי עץ ממוחזר,בסגנון ה"אינדיאן".
זהו סגנון עיצובי שמקורו בשבטים האינדיאניים באמריקה ,בהשראה מעיצוב הטקסטיל דאז.
בתמונה, עומרי פאלמאי אוחז את אחת מיצירותיו הנפלאות.

LENKA :צילום
השידה של המעצבת, נועה פז.
"השידה הזו נוצרה לביתי הפרטי, לחדר השינה שלנו. היה חשוב לי להשתמש בעץ ממוחזר ,לא רק מטעמים אידיאולוגיים אלא גם מאהבתי לחומר ולמראה. ביחד עם הנגרית שרון פרנקו ,תכננו את החלוקה הפונקציונלית ואת מראה חזיתות הדלתות. שרון מצאה ידיות חלודות וישנות מאוד, שהתאימו בדיוק לשידה. "

צילום: נועה פז.
המעצבת ,סיון משה כהן ,התבקשה באחד הימים לסייע לאישה שיצאה ממעגל האלימות. ולעצב לה את ביתה. התקציב היה נמוך מאוד ולכן נדרשה יצירתיות גדולה. סיוון ,נזכרה שבעבר אספה שאריות של "זכוכית סבתא", שמצאה, "ידעתי שכמה מהן צריכות לבוא איתי הביתה, אספתי אותן מבלי לדעת מה אעשה בהן ". סיוון הדביקה את הזכוכיות לחבל ,קשרה ויצרה עבורה מדף לקישוט בסלון.

עיצוב, סטיילינג וצילום: סיון משה כהן.
MARTIN & WOOD עדי מרטין, יוצרת ומעצבת בעץ ,תחת המותג
הטבע, הוא מקור ההשראה של עדי .והוא מכתיב את השימוש בחומרים טבעיים בלבד כגון: נוצות , צדפים ואבנים מיוחדות. הענפים הינם ענפי אקליפטוס טבעיים.
חמימות העץ בשילוב נגיעות עדינות של צבע וקישוטים עדינים מחומרים טבעיים נותנים תחושה שהטבע נכנס הביתה בצורה נקייה ונעימה.

צילום: עדי מרטין.
האם הכתבה עניינה אותך?
Comments